Odla mat på segelbåten

Har du tröttnat på tråkiga konserver och smaklösa mackor när du är ute till sjöss? Då är det hög tid att ta fram fröer till växter och grönsaker och börja odla som en pirat. Ja, det är faktiskt fullt möjligt att odla sin egen mat ute på segelbåten och på så sätt få tillgång till näringsrik, god och välsmakande mat som du har med dig överallt.

För att du ska kunna lyckas med att odla på en båt gäller det att du är medveten om hur du använder ditt utrymme. Jämför vi med att odla i en lägenhet behöver du här tänka mer effektivt. Tittar vi t.ex. på Tara (polarskeppet) har man till och med byggt en liten trädgård ombord. Naturligtvis behöver du inget skepp för att kunna odla på din båt, utan det går minst lika bra att odla på segelbåten. Idag är det många som bosätter sig på sina båtar helt och håller och då kan odlingen vara ett sätt att förse husbehovet.

Odla på segelbåten – så lyckas du

När du ska börja odla på din segelbåt finns det flera saker som är viktiga att tänka på, men två som sticker ut extra mycket. Du behöver vara riktigt generös när det kommer till vattningen. På en båt torkar plantor och växter ut mycket snabbare. Du måste också de till att skydda växterna och grönsakerna mot salta vindar.

Kan man odla växter?

Innan vi går vidare in på valet av grönsaker ska vi först ta reda på om det är möjligt att odla växter på båten eller inte. Om du köper fröer till växter kan du också odla växtlighet på din segelbåt. Hos Wexthuset hittar du mängder med fröer till växter som är mer tåliga och som klarar av ett annat typ av klimat. Eftersom växter har möjlighet att växa kommer också grönsaker att ha det, men vi rekommenderar att du alltid använder dig av rent och färskt vatten och befinner dig i en relativt saltfri luft för bästa resultat.

Valet av grönsaker

Vilka grönsaker och växter är det då man ska satsa på? Ja, det beror helt på vad du tycker är gott och hur mycket jobb du vill lägga ner. Tiny Tim tomater är t.ex. ett utmärkt alternativ eftersom den här varianten är extra tålig och inte surnar lika snabbt. Ett annat bra alternativ är mangold och strandbeta. Den här grönsaken har en ganska bra saltresistens och ger dessutom väldigt mycket skörd, så att du har mat så det räcker och blir över.

Vill du odla örter är det främst basilika, timjan och persilja du ska satsa på. Det är en mycket bra kryddkombination som passar till de flesta måltider och kan med fördel ätas på smörgås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *