Så börjar du segla

Drömmer du om att börja segla? Det är inte så konstigt med tanke på att det ger en enorm frihetskänsla. Du lämnar hamnen bakom dig och kan njuta av havets lugn. Det är faktiskt inte så svårt att lära sig segla. Du behöver bara lära dig de grundläggande kunskaperna och tänka på säkerheten först i alla lägen. De flesta väljer att ha segling som en hobby men det går även att tävla i segling. Dock är det inte så enkelt att du bara kan köpa dig en båt och ta dig till havet. Du måste först gå kurser som säger att du är certifierad.

Så går du tillväga

Om du vill börja segla är första steget att se vilka seglarklubbar som finns i din närhet. De flesta erbjuder nybörjarkurser med jämna mellanrum. Här får du lära dig allt du behöver veta och har en lärare som guidar dig hela tiden. Du kan känna dig trygg och bara fokusera på att bli så bekväm som möjligt med båten. Normalt brukar du även kunna få låna en jolle om du fortsätter vara medlem. Att gå med i en förening är också ett bra sätt att träffa andra som också har ett stort intresse av segling. Kanske träffar du någon som du börjar segla tillsammans med?

Fundera på vilken typ av kurs du vill gå

Det finns faktiskt ganska många kurser för nybörjare och därför kan det vara värt att fundera på vilken av dem du vill gå på. Läs alltid vad som ingår i den kurs du söker och om den kräver några förkunskaper. Först och främst bör du fundera på vad du har för mål med din segling. Vill du bara kunna segla lite då och då som en hobby? Eller drömmer du om att kunna segla på lite längre resor? När du har ett tydligt mål är det enklare att hitta en kurs som tar dig på rätt väg. Fundera också på vilken prisklass du rör dig i och om du har någon erfarenhet som du kan ta med dig. Även om du inte har seglat innan är det alltid värdefullt att ha lite sjövana.

Alla bör ta en kurs

Segling är fantastiskt på många sätt men det är viktigt att du känner dig trygg och vet hur du ska hantera båten. Säkerhet är alltid A och O när du är ute på havet och det gäller förstås också för segling. Att inte kunna hantera båten på rätt sätt kan vara förenat med livsfara. Det gäller inte bara för dig själv utan också andra som är med ute på havet. Du måste bland annat veta vad du ska göra om det plötsligt blåser upp till storm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *