Gå en privat seglarkurs

Du kan inte bara köpa en segelbåt och ge dig ut på havet om du vill segla privat. Däremot finns det flera privata segelkurser som du kan anmäla dig till om du är intresserad av segling. Då hyr du en båt och en instruktör och bestämmer själv vilket upplägg du vill ha på kursen. Du kan även ta med dig din familj eller någon vän om du hellre vill det. Det som är fördelen med segling är att vem som helst kan lära sig. Det behövs bara lite träning och sjövett för att det ska lyckas. Även barn kan följa med och lära sig segla om de skulle vilja.

Vad brukar ingå i en sådan kurs?

Det beror lite på vilken båt det gäller. Om du segla privat bör du först fundera på vilken typ av segling du vill ägna dig åt. Handlar det om att bara ligga och glida eller vill du ha mera fart? Om instruktören vet detta är det enklare att välja båt och lägga upp kursen på ett sätt som passar er. Det finns faktiskt båtar som inte har någon utrustning alls utan allt handlar om känslan av segling. Förutom grundläggande kunskaper i hur båten tar sig framåt kan du lära dig hur man läser sjökort, hur man planerar en rutt och vad man ska tänka på när man väljer hamn. Instruktörerna är normalt mycket kunniga och kan ge dig många goda råd på vägen.

Finns det några tydliga mål med denna typen av kurs?

De som anordnar kursen brukar inte skriva ut några mål eftersom det är högst individuellt. Det finns ingen tydlig kursplan utan allt handlar om vad du själv vill lära dig. Det finns alltså inga krav utan det är helt upp till dig själv. Oftast behöver man boka en hel dag när du bokar in en sådan här kurs. Tänk igenom allt noggrant så du är säker på att du får valuta för pengarna. Titta också på vad som ingår i kursen. De flesta har flytvästar och annat säkerhetsmaterial. Du behöver bara stå för maten om ni stannar och äter lunch någonstans. Ibland rekommenderas du att ta med lunch. Det beror lite på arrangören och i vilket område ni seglar i under dagen.